Tjener vi penger på cruiseturismen?

Seatrade Cruise News skriver denne uken at cruiseindustrien i Europa i 2015 genererte en omsetning på ca 40 billioner Euro.  En økning på 2% fra året før.  Til sammen er det nå ca 360 000 personer som jobber i cruiseindustrien i Europa. Europeiske skipsverft har kontrakt på bygging av 48 nye cruiseskip, en økning fra 27 skip i fjor.

Cruiseturismen i Norge er viktig både for underleverandører til skipsverftene, for norske havner, destinasjoner, Kystverket, innkommende agenter og operatører, busser, guider, attraksjoner, opplevelsesbedrifter, spisesteder, shopping osv.  Innovasjon Norge og SSB kom for et par år siden frem til at hver cruiseturist bruker i snitt kr 860 per dag på sitt Norgescruise.

Aurland havn skrev i går på sin Facebook side et godt eksempel på gårsdagens verdiskapning fra cruiseturistene i Flåm.:

Eksempel MSC Splendida med 3282 gjester ombord

1946 av disse kjøpte organiserte utflukter, hvorav 164 var på båttur og tur til Stalheim, 612 var på buss/togtur til Voss inkludert lunch på Fleischer hotel, 251 var på busstur til Stalheim og Undredal, 269 besøkte de hvite grottene, 400 var på buss/tog tur til Voss med lunch på Park hotel, 121 var på busstur til Lærdal, 7 på fjordsafari og ølsmaking og 121 hadde lunch på Østerbø og besøkte Stegasteinen.

En fantastisk variasjon av turer som bidrar til lokal og regional verdiskapning hos både lokale og regionale aktører, busser, båter, tog, guider, hotellene på Voss osv.

Dersom hver turist i snitt har betalt kr 750 (forsiktig anslag) for en tur, og rederiet og innkommende operatør beholder 50%, så sitter likevel lokal og regional næring igjen med kr 375 x 1946 gjester. En dagsomsetning på kr 729 750 på et skip.  I tillegg kommer de offentlige avgiftene til havn, Kystverket og miljøavgifter som Nox og Sox. Og inntekter fra de individuelle turistene som ikke har kjøpt tur på forhånd.

Konklusjon:  Det er ingen tvil om at Norge tjener penger på cruiseturistene, men det er alltid et potensial for økt verdiskapning

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

17 + two =